Skip to main content Skip to search Skip to header Skip to footer

Gebed dat oplossingen biedt voor het voedseltekort in de wereld

De Christian Science Heraut - 1 januari 2009

Oorspronkelijk gepubliceerd in de 9 juni 2008 editie van de Christian Science Sentinel.


Op verzoek van de Wereldvoedsel- en Agricultuurorganisatie van de VN kwamen vorig jaar in Rome de vertegenwoordigers bijeen voor een conferentie over de “stille tsunami” – de ongekende sprong in de kosten van voedsel wereldwijd.

Terwijl de geïndustrialiseerde landen de druk voelen van de snelle prijsstijging zijn er in Burkina Faso, Kameroen, de Ivoorkust, Mauritanië en Senegal, waar voedsel schaars is, hongeropstanden uitgebroken. In grote delen van West-Afrika is naar schatting de prijs van voedingsmiddelen 50 procent gestegen; in Sierra Leone 300 procent.

Een aantal mensen haalt fel uit naar de Verenigde Staten, waar de prijs voor graan, maïs, rijst en andere graanprodukten in de laatste zes maanden met 41 procent omhoog is gegaan omdat er voedingsmiddelen gebruikt worden voor het maken van biobrandstoffen. De ethanol die op het ogenblik in de V.S in gebruik is, wordt gemaakt van maïs, en velen spreken daar hun afkeuring over uit. Ook het Congres geeft tekenen van twijfel om de bio-ethanolproductie te blijven steunen en vraagt naar methoden om synthetische ethanol te produceren. (“US eyes shift away from corn ethanol,” The Christian Science Monitor, 1 mei 2008).

Terwijl deze kwesties nauwkeurig worden geanalyseerd, kan doelgericht gebed helpen de discussies naar positieve oplossingen te leiden en tevens aandacht te schenken aan de angst en wanhoop die er heerst en die de situatie alleen maar verslechteren.

ROEP DE ANGST EEN HALT TOE

De eerste stap in de behandeling van deze crisis is een greep te krijgen op de angst die maar al te makkelijk verspreid wordt door geruchten, vingerwijzingen, verwarring en zelfs kwaad opzet. Elk van deze factoren heeft zijn oorsprong in wat de Bijbel “het vleselijk gemoed” noemt, wat in feite een denkwijze is die redeneert tegen God. Deze manier van denken komt met de vraag: “Zou God een tafel kunnen toerichten in de woestijn?” (Ps. 78:19). Deze vraag houdt de twijfel in of een oplossing zelfs mogelijk is, en vult de gedachten met blaam, verwarring enzovoort, waarop spoedig apathie intreedt – mentaal en fysiek – die de deur sluit voor productieve oplossingen.

Mary Baker Eddy, de ontdekster van Christian Science, breekt door deze malaise heen met het antwoord: “God zal ‘een tafel in de woestijn toerichten’ en de macht van Liefde tonen” (No and Yes, blz. 9). Onze individuele overtuiging van de macht van Liefde die allen die in nood verkeren kan bereiken, is een wetenschappelijk gebed – een gebed dat appelleert aan de goddelijke wet, en waarvan we kunnen aannemen dat het resultaat heeft. Liefde verwijdert alle vormen van angst, ondermeer die van de overheidfunctionaris die denkt dat de nood niet verholpen kan worden, en van families die vrezen dat de oplossing niet op tijd zal komen om hun geliefden te redden; en ook de twijfel of er niet tijdens het transport veel van de voorraad aan de strijkstok zal blijven hangen, en dat door corruptie de zending het doel niet zal bereiken. Als de angst uit de gedachten is verwijderd ontstaat er plaats voor creatief denken en vindingrijkheid, die de weg openen voor nieuwe ideeën die moed en kracht geven.

STEUN DE LEIDERS EN DE HELPERS

Op dit moment, terwijl u dit artikel leest, is het aannemelijk dat ergens in de wereld een truck op weg is met een lading graan, of dat er een lading gelost en uitgedeeld wordt aan de nooddruftigen. Of dat iemand bezig is een transport te organiseren. Of dat er graan wordt geplant voor voedsel. Of dat een overheidsorgaan zich bezig houdt met de crisis en ernstig probeert een antwoord te vinden. Al deze goede en nuttige activiteiten hebben recht op de steun van ons gebed.

Jezus’ bewijs van Gods verlossende macht – zelfs van de dood – is een van de beste redenen om vetrouwen te hebben dat de hedendaagse wereldproblemen ook kunnen worden opgelost door zijn leer, en de bewijzen waarmee hij die staafde. Zijn zending was er direct op gericht stoffelijke redenering te weerleggen, die zegt dat de goede dingen in het leven slechts bedoeld zijn voor een beperkt aantal mensen en dat de rest van de mensheid maar moet zien hoe zij zich redden. Hij verklaarde integendeel: “Ik ben gekomen, opdat zij het leven hebben, en overvloed hebben” (Joh. 10:10).

Het is makkelijk te klagen over corruptie, ondoordachte handelingen, en zelfzuchtig beheer, maar ons gebed doet meer en heeft een beter effect omdat we begrijpen dat alle mensen recht hebben op goddelijke overvloed en er in werkelijkheid, hier en nu, aanspraak op kunnen maken. Tevens maakt gebed ons duidelijk dat de bestuurders niet op de verkeerde weg geleid kunnen worden door hun ego, trots of machtswellust, corruptie of andere karakterfouten, en dat zij het goede niet aan hun volk willen onthouden. Ieder van hun kan het belang zien de mensen het goede te geven, zijn hart en hand te openen en te gebruiken wat voorhanden is.

Als de angst uit de gedachten is verwijderd  is er plaats voor  creatief denken en vindingrijkheid, die de weg openen voor nieuwe ideeën die moed en kracht geven.

BIDDEN VOOR WEDERZIJDS BEGRIJPEN

Een van de problemen om een oplossing te vinden voor de moeilijkheden waar veel landen mee worstelen, is dat de mensen die samenwerken een verschillende achtergrond hebben, wat een hele strijd kan opleveren om zelfs maar de geringste overeenstemming te bereiken. Maar de volgende uitspraak zal ons gebed versterken: “Geest is God, en God is goed; daarom is het goede de enige substantie, het enige Gemoed. Gemoed is niet en kan niet in de stof zijn” (Mary Baker Eddy, Unity of Good, blz. 25). Hieruit kunnen we concluderen dat oplossingen voor de voedselcrisis uiteindelijk niet zullen komen door te focussen op de stoffelijke condities, te proberen alle foute dingen te analyseren en ze dan te fiksen. Ofschoon menselijk pogen belangrijk is, is er meer voor nodig om er kracht aan bij te zetten. Wat we werkelijk moeten doen is ons wenden tot de goddelijke Geest en onze gedachten en daden laten inspireren door Liefde. De broederlijke liefde die we voor elkaar hebben en die God in ieder van ons heeft verankerd, omvat respect en vriendelijkheid, en welwillendheid om te erkennen dat ook anderen Gods idee zijn en door Hem worden behoed. En ook al komen zij uit andere landen of hebben zij een andere achtergrond, ze zijn ons dierbaar.

Als we het gevoel van verdeeldheid overwinnen en alle betrokkenen verenigd zien in Liefde, stellen we ons hart open om hen die hulp behoeven te genezen en een helpende hand te bieden. Eenheid van geest opent onze ogen om manieren te vinden het goede te doen, zoals het ons gebed inspireert en ons hart vult met liefde. Dit gebed steunt tevens de globale pogingen te voorzien in voedsel dat voor iedereen betaalbaar is.

De apostel Paulus schreef aan de Romeinen: “En wij weten, dat hun, die God liefhebben, alle dingen medewerken ten goede, namelijk hun, die naar Zijn voornemen geroepen zijn” (Rom. 8:28). De liefde die we voelen voor God is het bewijs van Gods aanwezigheid en van de zegen die op Zijn doel rust. Die zegening kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het land en de situatie, maar Zijn aanwezigheid te erkennen verzekert de vrede en harmonie van alle betrokkenen.

De missie van de Heraut

In 1903 stichtte Mary Baker Eddy De Christian Science Heraut, met het doel: “de universele werkzaamheid en beschikbaarheid van Waarheid te verkondigen” (My 353:14). De definitie van ‘heraut’ in een woordenboek: “voorloper – een boodschapper die vooruit is gestuurd om bekend te maken wat er gaat komen”, geeft een speciale betekenis aan de naam Heraut en wijst ons bovendien op onze plicht – de plicht van ieder van ons – om te zorgen dat onze Herauten hun taak vervullen, een taak die onafscheidelijk is van de Christus en werd aangekondigd door Jezus met de woorden: “Ga heen in heel de wereld, predik het Evangelie aan alle schepselen” (Markus 16:15).

Mary Sands Lee, Christian Science Sentinel, July 7, 1956

Lees meer over de Heraut en zijn missie.